Piec konwekcyjno-parowy jest bardziej rozwiniętą wersją pieca konwekcyjnego. Różnią się one funkcją naparowywania komory w piecach konwekcyjno-parowych, co pozwala na pieczenie potraw bez utraty smaku i zapachu oraz bez wysychania. Czym jeszcze charakteryzują się piece konwekcyjno-parowe?
Działanie pieców konwekcyjno-parowych
Piece konwekcyjno-parowe sterowane są manualnie lub przy użyciu panelu cyfrowego. Wykorzystywane są w nich wentylatory wtłaczające i równomiernie rozprowadzające w komorze gorące powietrze. Dzięki takiemu rozwiązaniu potrawy przyrządzane są równomiernie bez względu na miejsce w piecu oraz ułożenie. Dodatkowo można przyrządzać kilka potraw jednocześnie, ponieważ zapachy nie mieszają się ze sobą. Jest to możliwe dlatego, że powietrze wykorzystywane do ogrzewania jest na bieżąco oczyszczane. Poza tym znacząco redukuje to ilość tłuszczu, co sprawia, że jedzenie nie jest ciężkostrawne.
Piece konwekcyjno-parowe są bardzo ekonomiczne z kilku względów. Przede wszystkim ograniczają zużycie wody i energii w kuchni. Są wyjątkowo proste w obsłudze i wydajne, co pozwala na zatrudnienie mniejszej ilości personelu przy zachowaniu ilości wydawanych dań. Ponadto piece te mogą zaoszczędzić nawet do 30% energii elektrycznej oraz zużywają aż 40% mniej wody niż pozostałe tradycyjne sprzęty.
Piece konwekcyjno-parowe są urządzeniami wielofunkcyjnymi, pozwalają na wiele rodzajów obróbki termicznej, a są to:
- pieczenie w suchym powietrzu,
- pieczenie z sondą,
- smażenie,
- wędzenie,
- grillowanie,
- gotowanie na parze,
- blanszowanie,
Tak wiele funkcji zawartych w jednym piecu umożliwia zrezygnowanie z wielu innych sprzętów w kuchni, a także zaoszczędzenie mnóstwa miejsca.
Warto zwrócić uwagę na fakt, że piece konwekcyjno-parowe umożliwiają przygotowanie zdrowszych potraw, niż przy tradycyjnym smażeniu lub gotowaniu. Ogranicza się bowiem ilość użytego tłuszczu, a dzięki gotowaniu na parze można zatrzymać w potrawach wiele składników odżywczych.
Biorąc to wszystko pod uwagę, piece konwekcyjno-parowe są niezbędnym wyposażeniem lokali gastronomicznych takich jak restauracje czy stołówki.