Jak powinien wyglądać ciąg gastronomiczny w restauracji?

Restauracje są miejscem, w którym wszystko ma swoje miejsce. Cały system musi działać jak w zegarku, dzięki czemu cały proces, od przyjęcia towaru od dostawców, przez jego magazynowanie, aż po gotowanie i wydawanie posiłków może przebiegać sprawnie i zgodnie z obowiązującymi zasadami. Aby umożliwić poprawny obieg w lokalu gastronomicznym, konieczne jest zadbanie o odpowiednie ułożenie pomieszczeń oraz sprzętów. W profesjonalnych zakładach nazywane jest to ciągiem gastronomicznym.

(więcej…)

Możliwość komentowania Jak powinien wyglądać ciąg gastronomiczny w restauracji? została wyłączona

Dlaczego wybór dobrego pieca do pizzy ma takie znaczenie?

Pizza jest jednym z ulubionych dań większości Polaków. Ten włoski przysmak uwielbiany jest zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych. Obecnie coraz częściej można spotkać lokale serwujące różne wariacje na temat włoskiej pizzy. Dzięki temu każdy może znaleźć typ pizzy, który najbardziej odpowiada jego gustom. Warto wiedzieć, że na wygląd, smak i teksturę pizzy ogromny wpływ ma nie tylko sposób wyrobienia ciasta czy jego składniki, ale również to, w jakim piecu zostanie upieczona pizza.

(więcej…)

Możliwość komentowania Dlaczego wybór dobrego pieca do pizzy ma takie znaczenie? została wyłączona

Zadbaj o czystość urządzeń gastronomicznych?

Urządzenia gastronomiczne są wręcz niezbędnymi elementami każdego lokalu, restauracji czy baru. Dzięki nim możliwe jest łatwiejsze i szybsze wykonywanie różnych prac. Warto pamiętać, że urządzenia wykorzystywane w profesjonalnych kuchniach muszą spełniać pewne wymogi, zarówno jeżeli chodzi o ich działanie, jak i ich stan czy czystość. Ze względu na to, że takie sprzęty są naprawdę mocno eksploatowane, a zabrudzenia w wielu przypadkach są trudne do usunięcia, konieczne jest stosowanie specjalistycznych środków czyszczących.

(więcej…)

Możliwość komentowania Zadbaj o czystość urządzeń gastronomicznych? została wyłączona

Jakie są rodzaje pieców gastronomicznych?

Kuchnie w restauracji wyposażone są w różnego rodzaju specjalistyczne sprzęty, dzięki którym kucharze mogą tworzyć przepyszne dania wszelkiej maści. Jednym z urządzeń, bez którego nikt nie wyobraża sobie działania kuchni, niezależnie od jej typu, jest piec. W restauracjach piecze się różnego rodzaju dania, ciasta czy też podgrzewa niektóre posiłki. W odróżnieniu od domowej kuchni wszystkie potrawy w restauracji muszą być przygotowane w idealnych parametrach. Bardzo często konieczne jest przygotowanie dużej ilości porcji na raz, co w zwykłym piekarniku byłoby niemożliwe. Z tego też powodu w profesjonalnych kuchniach wykorzystuje się specjalistyczne piece, dostosowane do konkretnych zadań.

(więcej…)

Możliwość komentowania Jakie są rodzaje pieców gastronomicznych? została wyłączona

Jakich płynów używać do zmywarek gastronomicznych?

Zmywarki gastronomiczne są urządzeniami powszechnie wykorzystywanymi w restauracjach, hotelach, szkołach, internatach, a także wielu innych miejscach, gdzie przygotowuje się i serwuje posiłki dla wielu osób. Dzięki nim zachowywany jest wymagany…

Możliwość komentowania Jakich płynów używać do zmywarek gastronomicznych? została wyłączona

Czym się kierować wybierając piec dla gastronomii?

Wyposażając lokal gastronomiczny, nie można zapomnieć o odpowiednich meblach, akcesoriach kuchennych, a także urządzeniach chłodniczych oraz tych ułatwiających obróbkę mechaniczną. Istotną rolę odgrywa też sprzęt grzewczy — w tej grupie znajdziemy m.in. piece. To właśnie one w znacznej mierze odpowiadają za smak przygotowywanych dań. Jak wybrać odpowiednie tego rodzaju urządzenie?

(więcej…)

Możliwość komentowania Czym się kierować wybierając piec dla gastronomii? została wyłączona