You are currently viewing Czym się kierować przy wyborze zmywarek gastronomicznych?

Czym się kierować przy wyborze zmywarek gastronomicznych?

Kupując zmywarkę gastronomiczną, należy zastanowić się, które z jej funkcji mogą być najbardziej przydatne w danym lokalu. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

Parametry, zmywarki gastronomicznej, na które warto zwrócić uwagę

Ważne są takie cechy zmywarki gastronomicznej, jak:

  • zasilanie – 230V lub 400V, chociaż warto postawić na tę druga opcję, bo urządzenie będzie szybciej się nagrzewać i zaoszczędzi czas i energię. Zmywarki wymagają sprawnej elektryki, ponieważ tak duże zużycie prądu może uszkodzić bezpieczniki lub całą instalację.
  • rodzaj ładowania naczyń – biorąc pod uwagę lokalizację zmywarki, można wybrać model ładowany od góry, od przodu lub z szufladami.
  • pojemność – zależy od ilości naczyń mytych w ciągu godziny.
  • długość i różnorodność cykli mycia – warto wziąć ten czynnik pod uwagę zwłaszcza w dużych restauracjach, gdzie liczy się płynność obsługi. Zmywarki powinny posiadać różne programy, by dostosować intensywność i temperaturę np. do patelni lub delikatnych kieliszków.
  • pompa odpływu – modele do gastronomii nie posiadają pompy spustowej, dlatego jeśli nie ma odpływu w podłodze, to konieczny jest model z pompą odpływu lub ustawienie zmywarki na podstawce.
  • dozowniki płynów – do odpowiedniej pracy zmywarki potrzebne są dwa płyny: myjący i nabłyszczający. Wszystkie modele są wyposażone w pojemnik na nabłyszczacz, ale na płyn myjący już niekoniecznie. Warto postawić na model z oboma dozownikami, ponieważ wypuszczają one odpowiednią ilość płynów w optymalnym momencie i jest to precyzyjne i szybkie rozwiązanie, w przeciwieństwie do dozowania ręcznego.
  • pompa wspomagająca płukanie – przyda się, jeśli ciśnienie w sieci nie osiąga 2 barów. Pompa taka gwarantuje odpowiednie ciśnienie podczas wyparzania naczyń, co jest kluczowe pod względem ich czystości.
  • twardość wody – jeśli woda jest twarda, konieczne będzie użycie większej ilości uzdatniaczy.
  • łatwość obsługi – zmywarka powinna być intuicyjna i szybka w obsłudze.
  • wentylacja – ze względu na bezpieczeństwo personelu i żywotność urządzenia.

Wybór odpowiedniej zmywarki dla gastronomii nie jest łatwym zadaniem, dlatego zapraszamy do kontaktu, profesjonalnie doradzimy wybór modelu odpowiedniego dla Państwa biznesu.