You are currently viewing Czym się kierować wybierając piec dla gastronomii?
Czym się kierować wybierając piec dla gastronomii?

Wyposażając lokal gastronomiczny, nie można zapomnieć o odpowiednich meblach, akcesoriach kuchennych, a także urządzeniach chłodniczych oraz tych ułatwiających obróbkę mechaniczną. Istotną rolę odgrywa też sprzęt grzewczy — w tej grupie znajdziemy m.in. piece. To właśnie one w znacznej mierze odpowiadają za smak przygotowywanych dań. Jak wybrać odpowiednie tego rodzaju urządzenie?

Jaki piec do gastronomii będzie najlepszy?

Wybierając wyposażenie gastronomii, trzeba pamiętać, że powinno ono spełniać wymagania zawarte w przepisach sanitarnych. Oprócz tego, dla jego bezproblemowej eksploatacji, ważna jest solidność wykonania, na którą powinniśmy zwrócić szczególną uwagę przy poszukiwaniu odpowiedniego pieca do naszego lokalu. Istotną rolę odgrywa także to, aby urządzenie było wyposażone w nowoczesne technologie, znacznie ułatwiające pracę. Dla zatrudnionych osób znaczenie ma z reguły również wykonanie pieca z materiałów, które łatwo utrzymać w czystości.

Przy zakupie tego rodzaju sprzętu dobrze zwrócić uwagę na piece konwekcyjno-parowe. Są one bardzo proste w obsłudze, a ponadto pozwalają na znaczne oszczędności wody oraz energii. Dzięki nim można przygotowywać kilka potraw jednocześnie, co jest szczególnie istotne w miejscach, w których codziennie przyrządza się wiele różnego rodzaju dań. Ponadto piece konwekcyjno-parowe pozwalają na tworzenie zdrowszych posiłków, a to ważne dla wielu osób.

Gdzie szukać odpowiedniego pieca dla gastronomii?

Pieca do swojego lokalu dobrze szukać w sklepach oferujących kompleksowe wyposażenie gastronomii. Dzięki temu w jednym miejscu będziemy mogli kupić wszystkie potrzebne nam urządzenia. Ponadto warto sprawdzić, czy dana firma oferuje serwis, co pozwoli szybko naprawić ewentualne usterki.