You are currently viewing Czym się kierować wybierając witrynę chłodniczą?
Czym się kierować wybierając witrynę chłodniczą?

Aby żywność zachowała nie tylko atrakcyjny wygląd, ale również świeży smak i aromat, wymaga odpowiednich warunków przechowywania. Właśnie dlatego witryna chłodnicza to bardzo ważny element wyposażenia każdego obiektu gastronomicznego. Przekonaj się, na co powinieneś zwrócić uwagę, wybierając tego rodzaju sprzęt.

Funkcje i znaczenie witryny chłodniczej

Przechowywanie produktów spożywczych w odpowiednich warunkach to bardzo ważna kwestia przede wszystkim ze względów bezpieczeństwa i higieny. Jest to również konieczne dla zapewniania Klientom smacznych, świeżych i wysokiej jakości wyrobów. Dlatego właśnie w restauracjach, ciastkarniach, kawiarniach i innego rodzaju lokalach gastronomicznych, a także w sklepach i supermarketach, zastosowanie znajdują witryny chłodnicze. To bardzo ważny element kompleksowego zaopatrzenia gastronomii.

Oprócz przechowywania żywności wykorzystywane są również do ich eksponowania. Wyposażone są w przeszklenie, które umożliwia wgląd do wnętrza. Dzięki temu Klient może zobaczyć, co jest przechowywane w witrynie, co nierzadko skłania go do dokonania zakupu. Właściwie wybrane urządzenie chłodnicze może skutecznie podkreślić walory produktów żywnościowych, co bezpośrednio przekłada się na zwiększenie sprzedaży.

Na co zwrócić uwagę, wybierając witrynę chłodniczą?

Na rynku dostępne są różne modele witryn chłodniczych. Różnią się różnorodnymi cechami i parametrami, jednak tym, na co trzeba zwrócić uwagę w pierwszej kolejności, jest przeznaczenie urządzenia. Jest to ważne, gdyż od tego zależą podstawowe parametry, takie jak sposób chłodzenia czy zakres temperatur. Przykładowo, chłodzenie aktywne (inaczej dynamiczne, wentylatorowe) znajduje zastosowanie głównie w witrynach ekspozycyjnych na napoje, jogurty czy mrożoną kawę z bitą śmietaną. Działanie tego typu urządzeń opiera się na wentylatorze, który wymusza obieg powietrza, prowadząc do schładzania całej komory poprzez równomierne rozkładanie temperatur. Drugi rodzaj witryn wykorzystuje chłodzenie grawitacyjne (inaczej pasywne, statyczne), a za utrzymanie optymalnej temperatury odpowiada parownik. Komora chłodzona jest z zastosowaniem grawitacji, a więc ciepłe, lżejsze powietrze unosi się ku górze, a zimniejsze znajduje się na dole. Tego typu urządzenie sprawdzi się w przypadku produktów mniej wrażliwych na wahania termiczne, ale mniej odpornych na wysuszenie. Na niższych półkach zaleca się umieszczanie wyrobów wymagających niższych temperatur.

Przy wyborze witryny, podobnie jak w przypadku każdego innego urządzenia chłodniczego, trzeba zwrócić uwagę na zakres temperatur. Dla każdego punktu handlowego czy lokalu gastronomicznego istotną kwestią jest też energooszczędność. Oprócz tego ważna jest gwarancja producenta oraz pomoc zapewniana w ramach serwisu. Oczywiście nie mniej istotne są funkcjonalność oraz wygląd witryny, gdyż od tego zależy łatwość jej codziennego użytkowania oraz poziom atrakcyjności eksponowanych produktów.