Otwierając swój pierwszy lokal gastronomiczny, warto wiedzieć, jakie sprzęty są niezbędne na początek. Przedstawiamy naszą listę.
Podstawowy sprzęt gastronomiczny
Sprzęty kuchenne, które są niezbędne w branży gastronomiczne, niezależnie od specjalizacji lokalu, to:
- Piec
Optymalnym rozwiązaniem jest piec konwekcyjno-parowy. Pozwala na wybór temperatury i wilgotności w poszczególnych strefach wewnątrz niego. Jest niezbędny nie tylko do przygotowania świeżych dań, ale także do odgrzewania. Możliwość ustawienia wilgotności zapewnia idealnie wypieczone i soczyste posiłki. Ogromną zaletą pieca konwekcyjno-parowego jest to, że nie pozwala na przenikanie zapachów potraw, które przygotowywane są jednocześnie. Posiada również funkcję wysysania tłuszczu z powietrza.
- Aparaty do smażenia
Do smażenia podstawowym narzędziem jest patelnia, ale niezwykle przydatny jest również sprzęt do smażenia bez tłuszczu, np. płyty typu griddle, a także frytownice. Do frytownic warto używać wysokiej jakości oleju, a nie frytury, ponieważ jest zdrowszy, szybciej się na nim smaży i nie roznosi zapachu po całym lokalu.
- Sprzęty do gotowania
Do tradycyjnego gotowania np. zup niezbędne są kotły gastronomiczne. Z kolei do gotowania na parze najlepiej nadają się steamery. Zaletami steamerów jest krótki czas przygotowywania dań, nietracenie składników odżywczych i zachowywanie jędrności.
- Gastronomiczny robot kuchenny
Najlepszy będzie robot planetarny z akcesoriami i przyssawkami, który umożliwi wiele różnych czynności, jak mieszanie, blendowanie i ubijanie.
- Lodówki i zamrażarki
Są niezbędne, aby zachować świeżość składników lub przechować ich większą ilość na zapas. Najlepiej, by oba typy urządzeń chłodniczych posiadały regulowane, niezależne od siebie strefy temperaturowe, by dopasować je do rodzaju dania.
- Zmywarka gastronomiczna
Zmywarkę warto dobrać do profilu lokalu, ponieważ innych warunków podczas mycia wymaga delikatne szkło, a innego sztućce i blachy. Można więc zdecydować się na jedno urządzenie z wieloma programami lub kupić kilka, każde z innym przeznaczeniem.
W miarę rozwoju lokalu można uzupełnić sprzęt, biorąc pod uwagę potrzeby wynikające z pracy w kuchni.