Zmywarki gastronomiczne są urządzeniami powszechnie wykorzystywanymi w restauracjach, hotelach, szkołach, internatach, a także wielu innych miejscach, gdzie przygotowuje się i serwuje posiłki dla wielu osób. Dzięki nim zachowywany jest wymagany poziom higieny i sterylności, a także czysty i estetyczny wygląd naczyń. Aby jednak mogły dobrze spełniać swoją funkcję, należy także stosować profesjonalne środki myjące dedykowane właśnie tym zmywarkom.
Jakie płyny są dedykowane do zmywarek gastronomicznych?
Kompleksowe zaopatrzenie gastronomii w profesjonalne środki oraz urządzenia pozwala na zapewnienie najwyższego standardu pracy i obsługi. Aby móc korzystać z czystych naczyń bez zacieków, plam po niedomytym tłuszczu czy szkodliwymi patogenami należy zastawę myć i wyparzać w profesjonalnych zmywarkach gastronomicznych. Stosowanie profesjonalnych płynów do mycia, nabłyszczania oraz płukania naczyń pozwalają na uzyskanie idealnej czystości nawet po krótkim programie mycia.
Dzięki zastosowaniu dedykowanych środków myjących zakłady gastronomiczne mogą realizować projekty HORECA oraz ich założenia. Obecnie na rynku dostępne są różne rodzaje środków myjących do tych urządzeń gastronomicznych, dostosowane do konkretnych elementów zastawy stołowej. Środki do zmywarek gastronomicznych dostępne są w formie płynów, a także proszków, saszetek lub tabletek. Ich dobór jest zależny przede wszystkim od rodzaju urządzenia oraz sposobu pobierania i dozowania detergentu przez zmywarkę. Środki myjące można dostosowywać również do twardości wody.
Ze względu na to, że osad i zacieki najbardziej widać na szkle, do tej grupy naczyń stosuje się środki bez aktywnego chloru i z nabłyszczaczem. Dzięki temu szklanki czy kieliszki po wyjściu ze zmywarki są błyszczące i pozbawione smug.