Założenie cukierni to marzenie wielu osób. Warto jednak pamiętać, że aby biznes się rozwijał, konieczna jest inwestycja w odpowiednie wyposażenie. Tylko dzięki niemu będzie możliwe przygotowanie smacznych i pięknie wyglądających wypieków, a także ich przechowywanie czy podawanie gościom. Jakich urządzeń gastronomicznych nie powinno zabraknąć w cukierni?
Sprzęt, który powinien znaleźć się w cukierni
W miejscu, w którym będą przygotowywane wypieki, musi znaleźć się stworzony z myślą o potrzebach takich miejsc jak cukiernia piec konwekcyjno-parowy. Dzięki niemu bez trudu upieczemy ciasta czy pieczywo. Ważne są też odpowiednie urządzenia gastronomiczne pozwalające na przechowywanie gotowych wyrobów cukierniczych. Są to najczęściej specjalne lodówki oraz witryny z opcją chłodzenia, które doskonale sprawdzają się w lokalach, gdzie zależy nam na tym, aby klienci mogli zobaczyć dostępne ciasta czy inne wypieki. W kuchni lokalu powinna być też zmywarka.
Jeśli zakładamy cukiernię, musimy pamiętać, że słodkości doskonale smakują w towarzystwie kawy, dlatego dobrą inwestycją jest ekspres. Oprócz tego, jeśli planujemy poszerzyć nieco ofertę, dobrym wyborem będą też sokowirówki. Warto pamiętać o tym, że wybrany sprzęt powinien pochodzić od renomowanego dostawcy, zajmującego się kompleksowym wyposażeniem gastronomii.
Dodatkowe wyposażenie, o którym warto pamiętać
Oprócz istotnych w pracy cukiernika urządzeń ważne jest także zadbanie o zakup odpowiednich akcesoriów ułatwiających pracę — blachy, noże, deski czy wyciskacze to produkty, które powinny się znaleźć w każdym lokalu gastronomicznym. Istotną rolę odgrywają również naczynia, jeśli chcemy sprzedawać nie tylko produkty na wynos. Nie można też zapomnieć o bezpiecznych środkach czystości.