You are currently viewing Jakie powinno być podstawowe wyposażenie cukierni?

Jakie powinno być podstawowe wyposażenie cukierni?

Założenie cukierni to marzenie wielu osób. Warto jednak pamiętać, że aby biznes się rozwijał, konieczna jest inwestycja w odpowiednie wyposażenie. Tylko dzięki niemu będzie możliwe przygotowanie smacznych i pięknie wyglądających wypieków, a także ich przechowywanie czy podawanie gościom. Jakich urządzeń gastronomicznych nie powinno zabraknąć w cukierni?

Sprzęt, który powinien znaleźć się w cukierni

W miejscu, w którym będą przygotowywane wypieki, musi znaleźć się stworzony z myślą o potrzebach takich miejsc jak cukiernia piec konwekcyjno-parowy. Dzięki niemu bez trudu upieczemy ciasta czy pieczywo. Ważne są też odpowiednie urządzenia gastronomiczne pozwalające na przechowywanie gotowych wyrobów cukierniczych. Są to najczęściej specjalne lodówki oraz witryny z opcją chłodzenia, które doskonale sprawdzają się w lokalach, gdzie zależy nam na tym, aby klienci mogli zobaczyć dostępne ciasta czy inne wypieki. W kuchni lokalu powinna być też zmywarka.

Jeśli zakładamy cukiernię, musimy pamiętać, że słodkości doskonale smakują w towarzystwie kawy, dlatego dobrą inwestycją jest ekspres. Oprócz tego, jeśli planujemy poszerzyć nieco ofertę, dobrym wyborem będą też sokowirówki. Warto pamiętać o tym, że wybrany sprzęt powinien pochodzić od renomowanego dostawcy, zajmującego się kompleksowym wyposażeniem gastronomii.

Dodatkowe wyposażenie, o którym warto pamiętać

Oprócz istotnych w pracy cukiernika urządzeń ważne jest także zadbanie o zakup odpowiednich akcesoriów ułatwiających pracę — blachy, noże, deski czy wyciskacze to produkty, które powinny się znaleźć w każdym lokalu gastronomicznym. Istotną rolę odgrywają również naczynia, jeśli chcemy sprzedawać nie tylko produkty na wynos. Nie można też zapomnieć o bezpiecznych środkach czystości.