You are currently viewing Jakie są rodzaje pieców gastronomicznych?

Jakie są rodzaje pieców gastronomicznych?

Kuchnie w restauracji wyposażone są w różnego rodzaju specjalistyczne sprzęty, dzięki którym kucharze mogą tworzyć przepyszne dania wszelkiej maści. Jednym z urządzeń, bez którego nikt nie wyobraża sobie działania kuchni, niezależnie od jej typu, jest piec. W restauracjach piecze się różnego rodzaju dania, ciasta czy też podgrzewa niektóre posiłki. W odróżnieniu od domowej kuchni wszystkie potrawy w restauracji muszą być przygotowane w idealnych parametrach. Bardzo często konieczne jest przygotowanie dużej ilości porcji na raz, co w zwykłym piekarniku byłoby niemożliwe. Z tego też powodu w profesjonalnych kuchniach wykorzystuje się specjalistyczne piece, dostosowane do konkretnych zadań.

Jakie są najczęściej wykorzystywane rodzaje pieców gastronomicznych?

Chociaż wizualnie większość pieców wygląda tak samo, to tak naprawdę można wyróżnić kilka głównych rodzajów. Pierwszą grupą są piece konwekcyjno – parowe. Ten rodzaj sprzętu gastronomicznego powinien znajdować się w praktycznie każdym barze, stołówce czy restauracji. W gastronomii stanowią one podstawę niezbędną do komfortowej i efektywnej pracy. Za ich pomocą można podgrzewać potrawy, smażyć, piec i grillować. Cechą wyróżniającą ten typ pieców jest para wodna, która nie pozwala na przesuszenie przygotowywanych dań.

Drugim typem są piece konwekcyjne, które również można spotkać stosunkowo często. Znajdują zastosowanie w stołówkach, barach i lokalach gastronomicznych. Za ich pomocą możliwe jest obróbka termiczna dania bez konieczności jego obracania. Piec gastronomiczny tego rodzaju wykorzystuje ciepłe powietrze, które krąży po komorze, docierając do całej powierzchni przygotowywanego posiłku. Wśród tego typu sprzętów wyróżnić można jeszcze piece piekarnicze oraz komory rozrostu, wykorzystywane w piekarniach.